Новини

Красива країна: 5 ідей для літньої подорожі

Море, маяк

Закарпатці звикли їхати на вихідні закордон, бо ж ми ближче до багатьох європейських столиць, ніж до свого рідного Києва. І доїхати кудись у далекі світи теж простіше й дешевше від сусідів, чим з України. Проте, часто користуючись можливістю поїхати на вихідні до Будапешта, Праги чи Відня, забуваємо, що позбавляємо себе можливості розбавити закордонну красу не менш цікавими і не менш прекрасними місцями в Україні.

Для тих, хто думає над варіантом поїхати на кілька днів на відпочинок в Україні, пропоную 5 ідей для літа, які точно сподобаються любителям мандрів.

Драгобрат

Гори – це те, що я зажди раджу в першу чергу. І тим, хто хоче активностей, і тим, хто змучився від буденності та суєти. Якщо скучили за карпатськими краєвидами, відчуттям близькості до Неба і тишею, – вам точно треба у гори. Можна, правда, відправитись у похід на Говерлу, але раджу цього літа побачити Драгобрат. Не зимовий, а літній. Свидовецький масив – унікальний. І, хоч дорога туди далека й не проста, побувати – однозначно варто.

«Плюшеві» зелені пагорби й вершини, холоднючі гірські озера та неймовірні карпатські панорами! Варіант підійде і для любителів походів, і для «лінивих» туристів: якщо похід – це не дуже ваше, але в гори хочеться, на територію курорту можна виїхати спецтранспортом по крутій лісовій дорозі, далі – просто піднятися на одну із найближчих вершин. Для любителів кілька денних походів Драгобрат дуже цікавий, тут багато туристичних маршрутів, правда, треба добре слідкувати за картою, бо маркувань і вказівників не дуже багато. Якщо сумніваєтесь – беріть із собою гіда.

Найзручніше доїхати автобусом до смт Ясіня (Рахівський район), звідти – на УАЗиках до Драгобрату.

Кам’янець-Подільський і Бакота

Стара фортеця у Кам’янці-Подільському і загалом старе місто – це перлина, яку точно мають побачити усі любителі подорожей Україною. Для тих, хто цікавиться історією, поїздки на один-два дні точно буде замало, бо захочеться залишитися. Загалом місто дуже красиве, затишне і точно одне із найкрасивіших в Україні.

Якщо вирішите їхати в Кам’янець-Поділський, обов’язково відвідайте Бакоту – колись затоплене село, тепер – неймовірне місце для літнього відпочинку. Теплий, м’який клімат, чиста вода, скелі, окутані таємницями і надзвичайне відчуття якоїсь магічності цього місця, – крутий варіант поповнити свою скарбничку прекрасних місць.

Їхати сюди із Закарпаття найзручніше власним транспортом. Інший варіант – влаштувати собі подорож і зі Львова залізницею доїхати до Чернівців (теж обов’язкове місто для відвідин), далі – автобусом можна заїхати у Хотин (прекрасна фортеця і неймовірні види на Дністер) і вже з Хотина теж на автобусі у Кам’янець-Подільський. До Бакоти їздять автобуси, правда – тільки до повороту, частину шляху треба буде долати пішки, або ж замовити транспорт у місті.

Лядова на кордоні з Молдовою

Село за 20 кілометрів від Могилева-Подільського, на українсько-молдовському кордоні. Дуже мальовнича місцевість, надзвичайні краєвиди на Дністер і відчуття, ніби ти не в Україні, а десь у Сербії чи Греції.

Тут є один із найстаріших в Україні монастирів, заснований самим Антонієм Печерським у 1013 році, коли він повертався із Афону в Київ. Монастир розташований у крейдяній скелі, зазнав нищівних руйнувань за часів радянської влади, але деякі приміщення збереглися. Зараз це неймовірно тихе місце, наповнене спокоєм та закутане в тисячолітню історію.

Зі скель монастиря відкриваються прекрасні краєвиди. Скеляста місцина дуже не схожа на звичні українські пейзажі, тому побачити – дуже варто!

Доїхати до села Лядова можна автобусом із Могилева-Подільського, але потрібно уточняти графік руху (громадський транспорт туди ходить не кожен день). Можна замовити таксі у місті.

Острів Джарилгач

Найбільший острів у Чорному морі, просто перлина для літнього відпочинку. Його ще називають Українськими Мальдівами і це дійсно так: вода тут бірюзово-синього кольору, до берега часто припливають дельфіни, а якщо пройти вглиб острова, можна побачити унікальні рожеві озера та рідкісні види рослин і тварин. Тут неймовірні заходи сонця і атмосфера, яку потім важко буде забути.

Добиратись до острова трохи довго, проте воно того вартує. А якщо ви любитель спокійного відпочинку у безпосередній близькості до природи – це однозначно ваше місце!

Їхати зручно залізницею до Херсона, звідти – автобусом до Скадовська. Далі – катером чи пароплавом на острів.

Дністровський каньйон

Одне із семи чудес нашої країни, яке точно мусить побачити кожен український мандрівник! Мальовничий Дністер, багато зелені, скельні виступи, меандри і острови – природа тут неймовірно красива. Каньйон можна побачити у чотирьох областях – Тернопільській, Івано-Франківській, Чернівецькій та Хмельницькій. Більшість туристів їдуть у Заліщики, де можна помилуватися відомою панорамою на Дністер, проте є ще багато чудових місцин, які не надто добре відомі мандрівникам.

Щоб добре ознайомитися із Дністровським каньйоном, відчути його велич і побачити, наскільки різною може бути українська природа, варто їхати на 4-5 днів,  а то й на цілий тиждень. Крім того, у володіннях каньйону є ще кілька замків-фортець, які варті уваги: Червоногородський, Раковецький, Жванецький. Є багато мальовничих водоспадів, до яких можна пройтися туристичними стежками. Тим, хто любить воду, можна організувати сплав по річці, або круїз по Дністру на кораблі «Юрій». Відпочинок на воді можна поєднувати із пішохідними прогулянками по красивих місцях.

У Заліщики та до села Нирків (Червоногородський замок, Джуринський водоспад) зручно їхати з Тернополя (до Тернополя – поїздом), до Раковця (кораблик «Юрій», Раковецький замок, водоспади, пішохідні маршрути) – з Івано-Франківська на автобусі або власним транспортом.

Усі фото: А. Семенюк

Коментувати
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.